SİRKÜLER (2022)
Sayı/Konu: 2022/14:%8 KDV Oranına Tabi Gıda Ürünleri İçin KDV %1 KDV Oranına İndirilmiştir.
Mevzuat: KDVK
Web: www.adenymm.com.tr
Email[1]: info@adenymm.com.tr, cakmakciali@adenymm.com.tr
Özet:
13 Şubat 2022 tarihinde yayımlanan 5189 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı ile;
Toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde (ÖTV’ye tabi ürünlerden indirimli oranda KDV uygulananlar hariç) KDV oranı %1’e indirilmektedir. Karar ile Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde (ÖTV’ye tabi ürünlerden indirimli oranda KDV uygulananlar hariç) KDV oranı %1’e indirilmektedir.
Ayrıca, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler %8 oranında KDV ye tabi olmaya devam edecektir.
İçerik:
Yapılan değişiklikle birlikte II sayılı Listenin “A- GIDA MADDELERİ” bölümünde yer alan ve %8 KDV’ye tabi olan sıralar, bu listeden kaldırılarak bölüm başlığı ile birlikte KDV oranının %1 olduğu I sayılı Listeye (ÖTV’ye de tabi olan havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kolalı içecekler, meyveli soda ve benzerleri hariç) ilave edilmiştir.
Ancak, I sayılı Listeye ilave edilen gıda maddelerinin restaurant vb. yemek yenilen ya da yemek hizmeti sunulan yerlerde verilmesi veya bunların ÖTV’ye tabi olması halinde %8 KDV uygulamasına devam edilecektir.
2- I sayılı Listeye “B- DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölüm başlığı ihdas edildi.
3- 24.12.2007 Tarih ve 2007/13033 Sayılı BKK’nın 1 inci maddesinin 4 üncü fıkrası yürürlükten kaldırılarak KDV’deki toptan ve perakende ayrımı uygulamasına son verilerek tek bir KDV oranı uygulanacaktır.
4- II sayılı Listenin “B- DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölüm başlığı yürülükten kaldırılmıştır.
Buna göre, KDV oranı %1 olarak belirlenen gıda maddelerinden ÖTV’ye tabi olanlar için %8 KDV oranı uygulanmaya devam edecektir. Karara göre daha önce bazı gıda maddeleri için uygulanan toptan ve perakende safhalarda farklı KDV oranı uygulaması kaldırılmış olup her safhada aynı KDV oranı uygulanacaktır. Malların yurtiçi satışında olduğu gibi ithalinde de rekabet eşitliği korunarak %1 KDV oranı uygulanacaktır. Buna karşın, restoran, kafeterya, pastane gibi yemek hizmeti verilen, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerlerde verilen hizmetlerin KDV oranlarında değişiklik yapılmamıştır.
İndirimli orana tabi bu satışlar ile ilgili yüklenilen ve indirim yolu ile giderilemeyen KDV’nin iadesi talep edilebilecektir.
Karar 14 Şubat 2022 Pazartesi günü itibariyle uygulanmaya başlanacaktır.
Karara göre özel tüketim vergisine tabi olmayan aşağıdaki GTİP kodları yer alan malların KDV oranı %8’den %1’e indirilmiştir. 22/12/2006 tarihli ve 2006/11437 sayılı Kararnamenin eki İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinin;
1 - a) 01.01, 01.02, 01.03, 01.04,01.05, pozisyonlarında yer alan hayvanlar ile 01.06 pozisyonunda yer alan (yalnız tavşanlar, geyikler, dağ keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, yabani ördek ve kazlar, sülün, beç tavuğu) hayvanlar,
b) 02.07 pozisyonu ve 0209.90.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında yer alan mallar
02.07: 01.05 Pozisyonuna giren kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş):
0209.90.00.00.00: Diğerleri
c) 3 no.lu faslında yer alan mallar (Canlı Balıklar) (0301.10 pozisyonunda yer alan süs balıkları hariç),
2- 4 no.lu faslında yer alan mallar (Süt ve krema) (konsantre edilmemiş, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içermeyenler) (0408.11.20.00.00, 0408.19.20.00.00, 0408.91.20.00.00, 0408.99.20.00.00 pozisyonlarında yer alan mallar hariç),
3- 5 no.lu faslın 0504.00 pozisyonunda yer alan mallar (Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)
4- 6 no.lu faslın 0601.20.10.00.11 (Hindiba bitkisi), 0601.20.10.00.12 (Hindiba kökleri), 0602.10 (Köklendirilmemiş çelik ve daldırmalar), 0602.20 (Meyveleri veya sert kabuklu meyveleri yenilen ağaçlar, çalılar), 0602.90.10.00.00 (Mantar miselleri), 0602.90.20.00.00 (Ananas fidanı), 0602.90.30.00.00 (Sebze ve çilek fideleri) pozisyonlarında yer alan mallar,
5- 7 no.lu faslında yer alan mallar (Sebzeler),
6- 8 no.lu faslında yer alan mallar (Meyveler),
7- 9 no.lu faslında yer alan mallar (Kahve ve baharatlar),
8- 10 no.lu faslında yer alan mallar (buğday ve mahlut, çavdar, arpa, yulaf, mısır, pirinç tane darı kara buğday, darı ve diğer hububatlar),
9- 11 no.lu faslında yer alan mallar (Un, nişasta vb.),
10- 12 no.lu faslında yer alan mallar (Tohumlar, unlar ve yemler) (yalnız; sebze ve meyveler, bunların tohum, çekirdek ve sporları, nane, şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti, yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları),
11- 15 no.lu faslında yer alan yağlardan insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar,
12- 16 no.lu faslında yer alan mallar (Et, sakatat veya kan ürünleri),
13- a) 17 no.lu faslında yer alan mallar (Şeker, glikoz, laktoz vb. ürünler )(1704.90.30.00.00 pozisyonunda yer alanlar hariç),
b) 1704.90.30.00.00 pozisyonunda yer alan mallar (Beyaz çikolata),
14- 18 no.lu faslında yer alan mallar (Çikolata ve kakao ürünler),
15- 19 no.lu faslında yer alan mallar (Malt hülasası, makarnalar, hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (corn flakes gibi), ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçilik mamulleri, bebek veya küçük çocukların beslenmesinde kullanılan müstahzarlar, mamalar, fenilketonüri hastaları için düşük proteinli un ve pirinç vb),
16- 20 no.lu faslında yer alan mallar (Sirkeler, hazır ambalajlı, konserve edilmiş veya püre haline getirilmiş sebzeler, meyveler (sert kabuklular dahil) meyve suları vb.),
17- 21 no.lu faslında yer alan mallar (Kahve, çay ürünleri, mayalar, soslar ve müstahzarları, Çorbalar, et suları ve müstahzarları, Dondurma ve yenilen diğer buzlar, Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları)
18 -22 no.lu faslında yer alan mallardan yalnız;
a) 22.01 (Sular (tabii veya suni mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş); buz ve kar,),
2202.10.00.00.19 (Diğerleri),
2202.90 (TGTC' de 2202.99 ve 2202.91.00.00.00 pozisyonlarında tanımlanmıştır)
2204.30 (Diğer üzüm şıraları),
2209.00.91.00.00 (Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar),
2209.00.99.00.00 (Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar)
pozisyonlarında yer alanlar,
b) 2202.10.00.00.11 (Sade gazozlar),
2202.10.00.00.12 (Meyvalı gazozlar),
2202.10.00.00.13 (Kolalı gazozlar)
pozisyonlarında yer alanlar,
19- 23 no.lu faslın 2306.90.11.00.11, 2306.90.11.00.19, 2306.90.19.00.11, 2306.90.19.00.19 pozisyonlarında yer alan mallar, (TGTC'de 2306.90.11.00.00 ve 2306.90.19.00.00 pozisyonlarında tanımlanmıştır.)
20- 25 no.lu faslın 2501.00.91.00.11, 2501.00.91.00.12, 2501.00.91.00.19 pozisyonlarında yer alan mallar (TGTC' de 2501.00.91.00.00 pozisyonunda tanımlanmıştır.)
Bilgilerinize Saygılarımızla Arz Olunur.
[i]Bilgilendirme Metni:
[i]Sirkülerlerimizde yer alan bilgiler belli bir konunun veya yasal düzenlemenin veyahut yargı kararlarının çok geniş ve kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade genel olarak mükelleflere ve uygulayıcılara bilgi vermek, gündemi talip etmeye yardımcı olmak ve yorum yapmalarına yardım amacını taşımaktadır.
Sirkülerimiz profesyonel hizmetlerimizi temsil etmeyebileceği gibi, her durum ve koşulda profesyonel yaklaşımlarımızı da ifade ettiği iddia edilemez. Yaptığınız fiili/pratik çalışmalarda bu değerlendirmeler dikkate alınırken, olayların koşullarının da incelenmesi, irdelenmesi, sonuçlarının iyi analizi son derece önemlidir. Bu tür çalışmalarda mutlak suretle bir profesyonelden bilgi alınması veya danışmanlık alınmasında fayda bulunduğu düşünülmektedir. Şirketimiz tarafından bazı önemli mali olaylar Sirküler yerine Makale olarak paydaşlarımızla paylaşılmaktadır.
“ADEN Yeminli Mali Müşavirlik Anonim Şirketi Ve Period Bağımsız Denetim Ve Danışmanlık A.Ş.", söz konusu Sirkülerlerin ve içeriğindeki bilgilerin hata içermediğine dair herhangi bir güvence vermemektedir. Sirkülerleri ve içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir ve bu kullanımdan kaynaklanan her türlü zarara dair risk ve sorumluluk tamamen tarafınızca üstlenildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Gerekli olması halinde iletişim bilgilerimiz:
OFİSLER-İLETİŞİM BİLGİLERİ
İstanbul Ofis 1 (Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri):
Şenlikköy Mahallesi, Yaşar Kemal Sokak, No: 3 Daire: 5 Florya-Bakırköy-İSTANBUL
Tel: (0212) 592 00 92
Fax: (0212) 592 00 92
Web: www.adenymm.com.tr
Email: info@adenymm.com.tr
Ankara Ofis 2-(YMM Hizmetleri):
Ehlibeyt Mahallesi Tekstilciler Caddesi Ekşioğlu İş Merkezi No:16/9 Balgat Çankaya ANKARA
Tel: (0212) 592 00 92 (0312) 441 39 00-
Fax: (0312) 441 39 01
Email: info@adenymm.com.tr
Adana Ofis 3-(YMM Hizmetleri):
Döşeme Mahallesi, 60024 Sokak Yenikent Sabuncu Sitesi E Blok No: 11/34 Seyhan ADANA
Tel: (0322) 503 77 66
Email: info@adenymm.com.tr
Period Bağımsız Denetim Ve Danışmanlık A.Ş.(Bağımsız Denetim Hizmetleri) 4-(Bağımsız Denetim Hizmetleri)
Tel: (0212) 592 00 92
Fax: (0212) 592 00 92
Web: Period Audit | Period Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş.
E-Mail: info@adenymm.com.tr
Almanya Düsseldorf-Köln Ofisleri 5, 6 (Yurtdışı Outsource YMM Hizmetleri)
Tel: +49 211-2394190+49 211 - 23 94 19 20 Grafenberger Allee 293 40237 Düsseldorf Deutschland
Tel: 49 221-4309070+49 221 - 43 09 07 20 Hohenstaufenring 29-37 50674 Köln Deutschland